“Zidne novine u Kninu” 2021. godine

Projekt „Zidne novine u Kninu“ osmišljen je tijekom rada na projektu „Demokratizacija kulture sjećanja“ koji se provodio 2019. godine u suradnji umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon iz Zagreba, Srednje škole Lovre Montija i Narodne knjižnice Knin. Cilj  programa je sudjelovanje šireg građanstva u kreiranju kolektivnog sjećanja o raznovrsnim aspektima života u gradu: o pojedinim lokalitetima, objektima, događajima i slično koji su se snažno utisnuli u osobni i društveni život Knina.

Stara gradska jezgra  se nametnula sam po sebi  kao presnažna tema. S jedne strane više je nego očito da se radi o zapuštenom,  pa i u dobroj mjeri napuštenom prostoru, a s druge strane to je nepresušno vrelo događaja, slika, raznih spletova životnih okolnosti bez čega ne bi bilo mjesne prepoznatljivosti, odnosno društvene kompaktnosti i identiteta. Stara gradska jezgra nekada je bila centar društvenog, kulturnog, ali i gospodarskog života grada.

Tijekom 2020. godine radilo se na prikupljanju fotografija i osobnih sjećanja te kazivanja povezanih s dvije lokacije: Stara pijaca (Loža) i Zidić. Prikupljene fotografije i kazivanja građana i građanki ukomponirani su na plakatima koji su zamišljeni da budu postavljeni na tim lokacijama, kao podsjetnik na prijašnja vremena, ali i sadašnju generaciju koja se tom prošlošću hrani i nadahnjuje.

2021.  godine u fokusu su nam bile dvije lokacije: Riva i Strana. Pored navedenih lokacija obradili smo i teme zabavnih sadržaja u starom gradu, te temu obrta/zanata koje su na svaki način neizostavni dio gradskog društvenog i gospodarskog života.

Riva je dio obale uz Krku koji se proteže od Atlagić mosta do željezničkog mosta preko Orašnice. Knin je grad na sedam rijeka, ali Kninjani sa i na svojim rijekama ne žive. Nekada to nije bio slučaj. Kninske rijeke, osobito Krka, imale su puno veću ulogu u životu Kninjana nego danas. Osim što se omladina uz pjesmu družila na Rivi, što su žene prale robu na Krki, a muškarci kraj nje ljeti „ladovali“ uz janjetinu i vino, Riva je prije svega bila gradska plaža. Kako nam je najstarija kazivačica Anđelka Drača rekla: „Sva su se djeca naučila plivati na Krki. Nitko nije išao na more. Kakvo more?!“

Strana je dio stare gradske jezgre koja se prostire iznad stare pijace i franjevačkog samostana, uz ulicu koja vodi od crkve sv. Josipa do Loredanovih vrata. Osim što je najstariji dio grada, Strana je specifična jer su njezini žitelji živjeli i funkcionirali kao jedinka. Danas, zapušteni i slabo naseljeni kvart nekada je vrvio od života. O tome nam svjedoči kazivanje Vjekoslava Šavije Živkovića koji je prepričavajući brojne anegdote iz života Strančana dočarao nekadašnju živost, jednostavnost i ljepotu života u malom mjestu.

Zanatske radnje i obrti nekada su činile gospodarsku, ali i društvenu osnovu Knina. Kako nam je kazivač Milan Zoričić rekao: „Nekada je u starom dijelu grada bilo barem trideset zanatskih radnji. Nije bilo velikih trgovačkih lanaca. Sve što je građanima bilo potrebno proizvodilo se u samom Kninu. Bili su: stolari, kotlari, bačvari, krojači…“

Društveni život i zabava neizostavni su segmenti života svih generacija. No, starije generacije zasigurno su se zabavljale i slobodno vrijeme provodile drugačije u odnosu na današnju omladinu. O plesovima ispred gradske kavane na Loži, o tematskim zabavama i dočecima novih godina u hotelu i domu vojske, o kultnim kninskim gostionama, ali o otvaranju prvog kafića i prvim koncertima rok bendova čuli smo od kazivača rođenih od 1935. do 1953. godine.

 

Premda je osnovni cilj projekta izrada plakata za zidne novine, dalekosežniji cilj je uključivanje učenika i učenica u prikupljanje informacija o starom gradu, njegovo istraživanje, sagledavanje povijesti grada iz perspektive malog čovjeka, oblikovanje prikupljenog materijala i informacija, međugeneracijsko povezivanje i dugoročno održanje sjećanja na nekadašnji život u Kninu.

Urednici/ce zidnih novina: učenici/ce Srednje škole Lovre Montija, Knin – Ana Krvavica, Anamaria Ljubas, Andrija Klemić, Anđela Đujić, Gabriela Golub, Karla Blažević, Katja Šiljeg, Petar Konforta, Katica Tokić, Leon Plavčić, Marisa Gnječ, Nino Ljubas, Roko Tojčić, Sonja Dragić i Vanesa Dodik

Mentor učenicima/cama: Zvonko Brečić, prof. povijesti, Srednja škola Lovre Montija, Knin

Kazivači/ce: Anđelka Drača, Vjekoslav Šavia Živković, Anka Podrug, Jasminka Kokola Vukojević, Margarita Sinobad, Milan Zoričić, Milorad Micko Dujmović

Fotografije: privatni arhivi Anđelke Drača, Damira Mijakovca, Margarite Sinobad i Saše Martića; Fototeka Konzervatorskog odjela u Splitu.

Grafičko oblikovanje Zidnih novina: Irina Sinobad

Tisak Zidnih novina: SMART, obrt za dizajn, Knin

Voditeljica projekta Zidne novine u Kninu, 2021: Aleksandra Sinobad, Udruga Porta, Knin

Suradnica: Ana Šimić, Narodna knjižnica, Knin

Koordinacija, praćenje i savjetovanje: Maša Štrbac, Otvoreni likovni pogon, Zagreb

Savjetovanje: Kristina Leko

Nositelji projekta: Udruga Porta, Knin i Otvoreni likovni pogon, Zagreb

Institucionalni partneri: Narodna knjižnica, Knin i Srednja škola Lovre Montija, Knin.

Financijski pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija RH i Zaklada Kultura nova